30 Ekim 2009 Cuma

ANA ÇALIŞMA BAŞLIKLARI


ANA ÇALIŞMA BAŞLIKLARI

EXPRESSİVE ARTS WORK-SHOP
ROLE PLAYİNG
DİKSİYON SANATI VE İLETİŞİM
BEDEN DİLİ VE JESTLERİMİZ




1-EXPRESSİVE ARTS WORK-SHOP NEDİR?

İfadesel Sanatlar gurubunun gerçekleştirdiği bir terapisel çalışma metodu. Sanatın iyileştirici gücünden faydalanılarak,ruhsal,zihinsel ve bedensel gücün yeniden kazandırılması ve aktive edilmesine yarar. 1970 yılında klinik amaçlı kullanılan bu tarz bir terapi metodu, hastalar üzerinde kullanılmaya başlamış ve bugün günümüz dünyasında da kişisel gelişimin alternatif çalışma metotlarından biri olmuştur. Ülkemizde bu tarz çalışmalara çok az yer verilmektedir. “Expressive Arts Therapi” olarak geçen İfadesel sanatlar terapisi bugün bir çok alanda bireyselliğe hizmet vermektedir. Sorunlarla kendi aramızda oluşan uzak ve derin mesafelere sanatla biçim vermek ve bu yolla arınmak,enerjiyi pozitivize edebilmektir. Bu çalışmada tiyatro sanatının, drama ve dramatizasyonun incelik ve yöntemlerinden faydalanılır. Tiyatro sanatı diğer tüm sanatların içinde kapsama alanı en geniş sanat dalıdır. Fotoğraf,resim,heykel,müzik,dans,edebiyat,ışıklama ve grafik gibi tüm branşlardan yardım alırken,psikoloji,ruh bilim ve sosyoloji,tarih gibi bize dramaturgik alanda da inceleme ve araştırmalar yapmamızı sağlar. Öğrenme,düşünme,yaratma,tüketme,arınma ve eğlence unsurlarını birey üzerinde sarmalar. Klasik tiyatro anlayışından farklı olarak,katılımcılar periyotların tümünde farkındalıklarıyla var olurlar. İfadesel Sanatlar Terapisi yöntemi ile Croce’nin sezgisel estetik anlayışından yola çıkarak katılımcı ile buluşur. Estetik beğeni,kavramsal olandan çıkıp, sanat üzerinde ki yansımalarını uygulamalı olarak bulma imkanı kazanır,kişisel gelişimde ki etkisi yapılan çalışmalarda ortaya konmuştur. Sezgi bilgisi kavramı ilk defa Croce tarafından estetikle buluşturulmuştur. Sezgi Bilgisi; gerçek yaşamın içinden tıpkı tiyatroda olduğu gibi gündelik deneyimlerimizin içinden gelişen bir anlayışa sahiptir. Bu anlamda fotoğraf sanatının enstantane anlayışına da oldukça yakındır. Enstantanelerde önemli olan yakalanan an’ların aktarımıdır. Tiyatro sanatı da an’larla zenginleşen,detaylarla birleşen bir yapıya sahiptir. Croce’ye göre estetik; yaratım sürecinin sonunda ortaya çıkan objedir. Bu anlamda dil fiziksel bir fenomendir,ifade ve anlatım ise ruhumuzda,zihnimizde meydana gelen estetik bir fenomendir. İfade ve aktarım oluşurken bizler en çok fiziksel fenomenlerden yaralanırız. İşte bu noktada çalışmanın içine diksiyon yani söz söyleme sanatı girmektedir bu sanatsal terapinin çalışma sürecinde önemli bir unsurdur. İletişim kurabilme onu yenileyebilme cesaretini ve üretkenliğini aktarır. Tiyatro sanatının sahnesel dilinden,günlük konuşma çeşitlerinden ve konuşma hataları gibi faktörlerden bahseder. Croce estetik anlayışı,ifade sanatları
Disiplinler arası bir anlayışla birbirlerine yaklaştırılan yöntemler,work-shop uygulamasının eğlenceli ve didaktik olmayan bir öğesini oluşturur.
“Sanat Terapisinde Tiyatro” adlı bu çalışma biçemi,sorunlarla aramıza tiyatroyu sokar,birleştirici bir etki yaratıp sezgisel olanın dilini aktarır.


2-ROLE PLAYİNG ÇALIŞMA ATÖLYESİ

Günümüzde başarıya giden yol bilgi ve becerilerin durmaksızın geliştirilebilmesinden geçiyor. Kişinin farklılıklarını kavrayıp yeteneklerini kanıtlaması gerekiyor. İşi bilmek yetmiyor. Nasıl sunulduğu, kullanılan dil ve hatta bedenin söyledikleri bazen işin önüne geçiyor. İşte bu atölyenin amacı, hangi meslek grubundan olursa olsun, kişinin kendini doğru ifade edebilmesini sağlamak. Topluluk önünde konuşamama korkusundan uzaklaştırmak. Dil ve beden uyumunu sağlayıp iletişim kazalarını en aza indirmek. Kısacası “ne kadar anlatırsan anlat, söylediklerin anlatabildiğin kadardır'” gerçeğinden yola çıkıp duygu ve düşüncelerin, ses ve ses organlarını, nefesi doğru kullanarak, akıcı ve anlaşılır şekilde, jest ve mimiklerle desteklenerek aktarılması.
Bu atölye profesyonel çalışma hayatında sıklıkla rastladığımız sorun ve problemlere çözüm bulmak amaçlı oluşturulmuş bir çalışma biçemidir. Hepimizin yaşamda, sosyal kimliklerinde verilen rollerimiz vardır. İş dünyasında bugün iletişim sınırlarının zorlandığı,medya ve görsel basının kurduğu güçlü etki ile konuşmayı,anlatmayı ve düşüncelerimizi aktarmayı unutur hale geldik,neredeyse iş dışında sohbet alanlarımızı kaybeder olduk. Bu çalışmada ki en önemli hedef kitle aktif halde bireysel ilişkiler üzerinden hareketle çalışanlardır. İnsan kaynakları,halkla ilişkiler vb alanlarda,insan ilişkilerini gerektiren tüm aktarım alanlarında etkin bir kimliğe sahip olabilmemizin desteğini sunmaktadır.

Rol Yapma (role playing) sıklıkla iş dünyasında fikir jimnastiği yapmak için kullanılan bir düşünme tekniğidir. Son yıllarda özellikle interaktif bir ürün geliştirilirken problemi anlama, çözüm üretmek ve konunun içine rahatça dahil olmak için sıklıkla kullanılmaktadır.
Katılımcının ya da firmanın kendi iş alanında, konuyu yerinde görerek anlamasını ve fikir üretmek için motive etmesini sağlamaktır. Belli senaryo ve oyunlaştırmalar üzerinden yapılan bu çalışma,Senoryaları biçimlendirme ve canlandırma da yapılan hatalar tespit edilirken,rol yapma beceresi geliştirilerek,iş kimliği kazanma konusunda katılımcılara beceriler kazandırılır. Oyun oynama ve rol yapma üzerinden hareketle,belli oyunculuk tekniklerinde kullanılan,karekter yaratımı biçimleri kullanılır. Yaratıcı Drama egzersizlerinden de oluşturulmuş bu çalışma tekniği,3 aylık periyot halinde devam eden bir çalışma biçemidir.

3-KONUŞMA SANATI ÜZERİNE SEMİNER ÇALIŞMASI

Konuşma, beden kullanımı, iletişim konularında büyük gruplara yönelik gerçekleşen seminerlerin hedefi, kişilere hoşça vakit geçirtirken, bahsi geçen konularda farkındalık ve bilinç yaratmak, ilgi duyan kişiler içinse eğitim sonrasında, ileriye yönelik davranış değişikliği konusunda motivasyon sağlanmasıdır. Karşımızdaki insanla iyi ilişkiler içinde olduğumuz oranda onu etkileme, eğitme ve birlikte çalışma konusunda daha başarılı olma şansına sahip oluruz.Bu durumda, iletişimin taraflarından olan alıcılar zamanlarının çoğunu kendilerini korumak ve karşısındakini atlatmak için kullanmazken; kaynak durumundaki öğenin de rolden role geçmesine, sert davranmasına ve insan üstü kişiliklere bürünmesine gerek kalmaz.İdeal bir öğretici rol yapmayı bırakıp olduğu gibi davranan, daha erişilebilir olandır. Konuşma bilimi ve konuşma sanatı olarak adlandırabileceğimiz bu derste katılımcılar, ağızdan çıkan sesin özelliklerini tanımaya başlarken, nasıl daha anlaşılır konuşabileceklerini, tonlama ve vurgulamalarla doğru telaffuzun birlikte uyum içinde konuşmayı nasıl daha anlaşılır, ilgi çekici, renkli ve ETKİLİ İLETİŞİM VE GÜZEL KONUŞMA…
Diksiyon ;Duygu ve düşüncelerimizin etkili ve doğru bir anlatım ile jestlerin ve mimiklerimizin,beden dilimizin de yardımıyla aktarılmasıdır. Söz söylerken, duygu ve düşünceleri doğru, üslubuna uygun olarak anlatmak için sesin uyumunu, söylenişini, sözcük hecelerinin uzunluğu, kısalığı ve vurguları bakımından doğruluğu; jesti, mimiği, takınılacak tavırları yerinde ve güzel kullanma sanatıdır.Bugün iletişim biçemlerimiz,kendimizi sunum ve tanıtım,ikna ve etkileme gibi konular üzerinde yapılan çalışmalar Diksiyon Sanatının önemini belirginleştirmektedir.
Konuşmanın en önemli enstrümanı olan sesi ve nefesi doğru kullanmaya yönelik teknikler ve egzersizleri öğrenmek,bedenimizin dilini ve ritmini bulmak kendimizle kurduğumuz kişisel gelişimin önemli bir unsurudur. Rahatlama, Heyecanı kontrol altına alma, Sahip olunan sesi en ideal biçimde kullanma, ve Kelimeleri doğru artiküle etme gibi aşamalarda başlayan Etkin Konuşma Programında ki en önemli amaç,iletişim biçimimize kontrol ve profesyonellik kazandırmak olacaktır. Kelimelerin doğru telaffuzları ve cümlelerde doğru tonlama, doğru vurgularla ve ideal konuşma hızıyla hem daha anlaşılır, hem de daha etkileyici ve renkli konuşma üzerine çalışmalar yapılmaktadır.İletişim; Kendini iyi ifade edebilme- Kendini ortaya koyabilme- Duygularını kontrol edebilme becerisidir. Bu beceriyi geliştirebilmek amaçlı hazırlanan programda ana başlıklar halinde sunulacak olan çalışmalar,Diksiyon Sanatı üzerinde çalışabilme ve İletişim konusunda yetkin ve donanımlı hale gelme becerisini bizlere kazandıracaktır.

4- BEDEN DİLİ VE JESTLERİN KULLANIMI SEMİNER ÇALIŞMASI

Etkin sunum hazırlama-planlama-uygulama becerilerinin geliştirilmesi, sunumda ve topluluğa hitabette etkin ve kontrollü ses - nefes - beden kullanımı, anlaşılır, etkileyici ve ikna edici konuşma, topluluğun dikkatini sunum - konuşma boyunca ayakta tutabilme, duygu ve düşüncelerin beden ve konuşma yoluyla etkin ifade edilmesi.Etkin beden dili nedir?
Duruş,jestlerimizi, konuşmaya katkısını arttırmak amaçlı kullanımında yön gösterici bir çalışma biçemidir. İçteki samimiyeti kurduğumuz iletişimde varılmak istenen noktayı,kendine öz güvenin dışa vuruşunun gözle görülür biçimidir. İnsanlar konuşarak anlaşmayı geliştirmeden önce, beden dilleriyle anlaşırlardı. Beden dili insanların ilk anlaşma aracı ve ilk dili olmuştur. Bedenlerinin dili aracılığıyla insanlar duygularını, düşüncelerini, isteklerini, ihtiyaçlarını ve ruhsal zenginliklerini başka insanlarla paylaşmışlardır. Beden dilinin önemli bir işlevi de konuşmanın yapısını etkilemesidir. Bedensel her eylem, sözcüklerin anlamını pekiştirdiği gibi anlam taşımaya da yarar. Yüz, konuşma süresince düşünce ve duyguları yansıtacak bir anlatım içerisinde olmalıdır; ancak o zaman dinleyicilerle etkili bir iletişim kurulur. Bunun için konuşmanın duygu ve düşünce örüntüsüyle yüzün anlatımı arasında bir uyum olmalıdır.
Beden dilinde el-kol hareketleri ise mimiklerden sonra en çok kullanılan ve dikkati çeken hareketlerdir. İnsanın en çok iş gören ve düşünsel yaratıcılığını somutlaştıran ellerini "konuşturması" da kaçınılmazdır. El-kol hareketleri kontrollü yapıldığında dinleyenin / dinleyenlerin dikkati canlı tutulur, konuşmanın daha etkili olması sağlanır; fakat el-kol hareketleri abartılırsa dinleyenin / dinleyenlerin dikkati dağılır, konuşmanın etkisi azalır. Onun için el-kol hareketlerini yeri geldiğinde abartmadan kullanmak gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder