9 Kasım 2009 Pazartesi

EXPRESSİVE ARTS WORK-SHOP NEDİR?

İfadesel Sanatlar gurubunun gerçekleştirdiği bir terapisel çalışma metodu. Sanatın iyileştirici gücünden faydalanılarak,ruhsal,zihinsel ve bedensel gücün yeniden kazandırılması ve aktive edilmesine yarar. 1970 yılında klinik amaçlı kullanılan bu tarz bir terapi metodu, hastalar üzerinde kullanılmaya başlamış ve bugün günümüz dünyasında da kişisel gelişimin alternatif çalışma metotlarından biri olmuştur. Ülkemizde bu tarz çalışmalara çok az yer verilmektedir. “Expressive Arts Therapi” olarak geçen İfadesel sanatlar terapisi bugün bir çok alanda bireyselliğe hizmet vermektedir. Sorunlarla kendi aramızda oluşan uzak ve derin mesafelere sanatla biçim vermek ve bu yolla arınmak,enerjiyi pozitivize edebilmektir. Bu çalışmada tiyatro sanatının, drama ve dramatizasyonun incelik ve yöntemlerinden faydalanılır. Tiyatro sanatı diğer tüm sanatların içinde kapsama alanı en geniş sanat dalıdır. Fotoğraf,resim,heykel,müzik,dans,edebiyat,ışıklama ve grafik gibi tüm branşlardan yardım alırken,psikoloji,ruh bilim ve sosyoloji,tarih gibi bize dramaturgik alanda da inceleme ve araştırmalar yapmamızı sağlar. Öğrenme,düşünme,yaratma,tüketme,arınma ve eğlence unsurlarını birey üzerinde sarmalar. Klasik tiyatro anlayışından farklı olarak,katılımcılar periyotların tümünde farkındalıklarıyla var olurlar. İfadesel Sanatlar Terapisi yöntemi ile Croce’nin sezgisel estetik anlayışından yola çıkarak katılımcı ile buluşur. Estetik beğeni,kavramsal olandan çıkıp, sanat üzerinde ki yansımalarını uygulamalı olarak bulma imkanı kazanır,kişisel gelişimde ki etkisi yapılan çalışmalarda ortaya konmuştur. Sezgi bilgisi kavramı ilk defa Croce tarafından estetikle buluşturulmuştur. Sezgi Bilgisi; gerçek yaşamın içinden tıpkı tiyatroda olduğu gibi gündelik deneyimlerimizin içinden gelişen bir anlayışa sahiptir. Bu anlamda fotoğraf sanatının enstantane anlayışına da oldukça yakındır. Enstantanelerde önemli olan yakalanan an’ların aktarımıdır. Tiyatro sanatı da an’larla zenginleşen,detaylarla birleşen bir yapıya sahiptir. Croce’ye göre estetik; yaratım sürecinin sonunda ortaya çıkan objedir. Bu anlamda dil fiziksel bir fenomendir,ifade ve anlatım ise ruhumuzda,zihnimizde meydana gelen estetik bir fenomendir. İfade ve aktarım oluşurken bizler en çok fiziksel fenomenlerden yaralanırız. İşte bu noktada çalışmanın içine diksiyon yani söz söyleme sanatı girmektedir bu sanatsal terapinin çalışma sürecinde önemli bir unsurdur. İletişim kurabilme onu yenileyebilme cesaretini ve üretkenliğini aktarır. Tiyatro sanatının sahnesel dilinden,günlük konuşma çeşitlerinden ve konuşma hataları gibi faktörlerden bahseder. Croce estetik anlayışı,ifade sanatları
Disiplinler arası bir anlayışla birbirlerine yaklaştırılan yöntemler,work-shop uygulamasının eğlenceli ve didaktik olmayan bir öğesini oluşturur.
“Sanat Terapisinde Tiyatro” adlı bu çalışma biçemi,sorunlarla aramıza tiyatroyu sokar,birleştirici bir etki yaratıp sezgisel olanın dilini aktarır.


AMAÇ : Özellikle yetişkin yaş guruplarında,kişisel yaşamı düzenleyebilme,heyecan kontrolü,konsantrasyon ve yapılan işe yoğunlaşma gibi ruhsal denge kayıplarımıza kontrol sistemini öğreten bir çalışma biçemi olarak sunulur. Sınav gibi önemli bir kavramın bugün yüzyılımızda önem kazandığı ve ortaya koyduğu steres ve gerginliklerin pozitif motivasyona dönüştürebilmesini amaçlar. Doğru nefes kullanımı ile heyecanı kontrol altına alabilmek,kendimizi doğru ifadelendirmek,sosyal ve bireysel ilişkilerimize yeni bir bakış açısı oluşturabilmek amaçlı hazırlanan bu programda,sanatın liderliği ve yaratıcılığında yol alınır. İfadesel sanatlar Tiyatro alt branşlarında ki diksiyon,doğru nefes alıp verme,konsantrasyon ve motivasyon konularında bireysel destek veren bir çalışma biçemidir.

KATILIM VE SÜRE : Katılımcı sayısı 20 kişi ile sınırlı olmalıdır. Verim alınabilmesi açısından konsantrasyon ve motivasyon amaçlı meditasyonun katılımcılar tarafından gurup olarak uygulanmasına olanak sağlanır. 45 dakikalık 2 periyottan oluşan çalışmaların arasında 10 dakikalık bir rahatlama arası bulunmaktadır.

PROGRAM BAŞLIKLARI : Kendimizle iletişime geçebilme ve meditasyon çalışması
Nefes nedir,steres kontrolünü nasıl etkiler. Uygulamalı çalışma.
Konuşmada kendini doğru ifade edebilme.Egzersiz oyunlar.
Gelin Eğlenelim. Özel yaratıcı drama oyunları,rol playing,koordinasyon gibi egzersizlerle hazırlanmış çalışmalar.

KATILIMCI SAYISI : Katılım 20 kişi ile sınırlandırılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder