4 Aralık 2009 Cuma

SESLER VE SÖZLERLE BAŞBAŞA KALABİLMENİN TİYATROSU;
OKUMA TİYATROSU ETKİNLİKLERİ
SUNUM…
Okumak, insan için en kolay ve en etkili öğrenme yoludur. Gelişmiş ülke toplumları, sahip oldukları bilgilerin % 60’ ını bu yolu kullanarak edinmişlerdir. Geri kalmış toplumların karşılaştıkları sorunların birçoğunun kaynağında ise eğitimsizlik yer almaktadır. Geri kalmış toplumlarda kişiler, okuyarak geçirebilecekleri zamanı çoğunlukla yararsız işlerle harcamaktadırlar.
Beynimizi Besler- Bilginiz Gelişir-Genel Kültürünüz Artar- Bakış Açınız Değişir.
Özellikle kimliğin oluşturulması dönemi olan gençlik döneminde kitap okumak şarttır. Genç, kitap okudukça kendini tanıma fırsatını bulur, yeteneklerini keşfetmiş olur. Genç, kitap okudukça ufkunu da genişletir. Ufku geniş olan genç, olaylara at gözüyle bakmaktan kurtulur. Kitapla dost olan genç, bu dostluğu sayesinde bir-çok başarıyı elde edecektir.
Günümüz koşullarında bilgiye ulaşmanın bir çok yolu vardır: Konferanslar dinlemek, seminerlere katılmak, belgesel seyretmek vb. Ancak, bu çalışmalarda insanın durup düşünmeye,ihtiyacı olduğunda bu bilgiye tekrar ulaşma olanağı yoktur. Fakat kitap okurken kişinin düşünmeye zamanı ve tekrar tekrar aynı bilgiye ulaşabilme olanağı vardır. Özelliğinden dolayı, ’bu bilgi edinme koşuluna’ ihtiyaç duyan gencin kitap okuması gerekir.Bu bakış açısından baktığımız zaman Okuma Tiyatrosunun bilgilendirici ve kitap okumaya teşvik edici özelliğinden faydalanmak gerekmektedir.
Günümüzde, gençlik arasında ne yazık ki okuma alışkanlığı yaygın değildir. Bugün gençliğin yaşadığı sorunlara çözüm bulamamasının ve sorunlar karşısında çaresiz kalmasının nedeni de kitap okumamasıdır. Kendini ifade edememesinin, sorunlarını başkasıyla tartışacak kapasiteye sahip olamamasının nedeni de kitap okumayışından kaynaklıdır. Gençlik, kendisi için ekmek su kadar önemli olan kitabı göz ardı etmemelidir. ’Neden okumuyorsunuz?’ sorusuna, kendilerince haklı olduklarına inandıkları yanıtlar sunmaktadırlar: Kitapların pahalılığından, istedikleri kitaba ulaşmakta yaşadıkları zorluklardan vb. nedenlerden yakınmaktadırlar.Biz edebi eserleri gençlerimize,çocuklarımıza ve yetişkinlerimize Okuma Tiyatrosu Etkinlikleri ile ulaştırmayı ve yeniden kitap okuma alışkanlığına özendirici olmayı seçiyoruz.
Bu çalışma programı, Okuma Tiyatrosu etkinlikleri ile klasikleri,öyküleri ve hikayeleri çocuklarımızın,gençlerimizin ve yetişkinlerimizin dünyalarına yeniden motivasyon ve okuma gücünü kazandırmayı hedefliyoruz.
Sesler ve Sözlerle baş başa kalabilmenin ve Okuma alışkanlığının kazanılması dileklerimle…
Proje Sahibi
Ayşegül SAVAŞ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder